دو ویژگی توبه مقبول
? آیه روز:
ثُمَّ إِنَّ رَبَّكَ لِلَّذِينَ عَمِلُوا السُّوءَ بِجَهَالَةٍ ثُمَّ تَابُوا مِنْ بَعْدِ ذَلِكَ وَ أَصْلَحُوا إِنَّ رَبَّكَ مِنْ بَعْدِهَا لَغَفُورٌ رَحِيمٌ (نحل / آیه 119)
? ترجمه:
اما پروردگارت نسبت به آنها كه از روي جهل اعمال بد انجام داده اند سپس توبه كردند و در مقام جبران بر آمدند، پروردگار تو بعد از آن آمرزنده
دو ویژگی توبه مقبول؛ مطابق آنچه خداوند می فرماید درهاى بازگشت به روى افراد فريب خورده و يا پشيمان باز است. قابل توجه اينكه این آیه اولا علت ارتكاب گناه را جهالت مى شمرد، چرا كه جهل عامل اصلى بسيارى از گناهان است، و اينگونه افرادند كه پس از آگاهى به راه حق باز مى گردند، نه آنها كه آگاهانه و از روى استكبار و غرور يا تعصب و لجاجت و مانند آن راه غلط را مى پيمايند. دوم اینکه مساله توبه را به توبه قلبى و پشیمانی درونى محدود نمى كند، بلكه روى اثر عملى آن تاكيد كرده ، و اصلاح و جبران را مكمل توبه مى شمارد، تا اين فكر غلط را از مغز خود بيرون كنيم كه هزاران گناه را با يك جمله استغفر الله مى توان جبران كرد. نه ، بايد عملا خطاها جبران گردد و قسمتهائى كه از روح انسان و يا جامعه بر اثر گناه آسيب يافته اصلاح و مرمت شود. توبه حقيقى اين است نه اینکه به زبان چیزی گفته شود.
و مهربان است.
✅ پیشنهاد : اصولا یکی از برکات دستگاه امام حسین علیه السلام، کمک به توبه گناهکاران است. چه بسیار گناهان با سابقه ای که در جریان زیارت کربلا و یا در مراسم محرم ترک شده و توبه فرد مقبول افتاده است. در حالت عادی، اینکه فرد پس از توبه بتواند خود را از بازگشت به گناهانی که عادت شده است، حفظ کند، دشوار است. اما دست با کفایت امام حسین در این زمینه هم باز است و چنان توبه کار در دستگاه خودش را از بازگشت به گناه حفظ می کند، که خود فرد هم شگفت زده می شود. پس جا دارد که این فرصت عزاداری های محرم برای توبه مغتنم شمرده شود.