شیطان و فراموشی
قَالَ أَرَأَيْتَ إِذْ أَوَيْنَا إِلَى الصَّخْرَةِ فَإِنِّي نَسِيتُ الْحُوتَ وَ مَا أَنْسَانِيهُ إِلَّا الشَّيْطَانُ أَنْ أَذْكُرَهُ وَ اتَّخَذَ سَبِيلَهُ فِي الْبَحْرِ عَجَبًا (کهف / آیه 63)
? ترجمه:
او گفت بخاطر داري هنگامي كه ما به كنار آن صخره پناه برديم (و استراحت كرديم ) من در آنجا فراموش كردم جريان ماهي را بازگو كنم، اين شيطان بود كه ياد آنرا از خاطر من برد، و ماهي به طرز شگفت انگيزي راه خود را در دريا پيش گرفت!
شیطان و فراموشی
درست است که امروزه ما به دلیل شناخت کم خود، دید مناسبی از توانمندی های شیاطین و تصرفاتی که در زندگی ما دارند نداریم و صرفا رابطه شیاطین با خودمان را در وسوسه کردن خلاصه می کنیم، اما نشانه هایی در قرآن وجود دارد که گستره فعالیت و نقش آفرینی آن ها در زندگی ما را گسترده تر نشان می دهد. از جمله در این آیه که همراه موسی (یوشع بن نون) فراموشی خود را به شیطان نسبت می دهد. یعنی شیطان با هدف اینکه او و موسی هر چه دیرتر به محضر معلم عالی قدر و عارف خود برسند، واقعه ای را از یاد و ذهن یوشع پاک کرده است. یعنی فراموشی (البته نه همه فراموشی ها) هم می تواند یکی از ابزارهای شیطان برای اغوا و انحراف ما باشد.