ایمان و علم
قُلْ آمِنُوا بِهِ أَوْ لَا تُؤْمِنُوا إِنَّ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ مِنْ قَبْلِهِ إِذَا يُتْلَى عَلَيْهِمْ يَخِرُّونَ لِلْأَذْقَانِ سُجَّدًا (اسراء /آیه 107)
? ترجمه:
بگو: چه شما ايمان بياوريد، و چه نياوريد، آنها كه پيش از اين علم و دانش به آنان داده شده هنگامي كه (اين آيات) بر آنها خوانده ميشود به خاك ميافتند و سجده ميكند.
ایمان و علم؛ پایه دینداری ایمان است، ایمان به وجود خدا، ایمان دستورات او و ایمان به وعده های خدا. در این آیه خداوند اتمام حجت می فرماید. به منکران می گوید شما ایمان بیاورید یا نیاورید، تأثیری در تحقق وعده الهی ندارد. چون افرادی که از علم آگاهی برخوردارند ایمان دارند، آنچنان که با شنیدن آیات الهی به سجده و خاکساری می افتند. كنايه از اينكه علت عدم پذيرش شما، عدم آگاهى و دانش شما است ، اگر دانشى مى داشتيد مى پذيرفتيد. درس ديگرى كه از آيات فوق به وضوح مى توان فرا گرفت ، رابطـه علم و ایمان است ، مى گويد: شما چه به اين آيات الهى ايمان بياوريد چه نياوريد، (عالمان ) نه تنها به آن ايمان مى آورند بلكه آنچنان عشق به (الله ) در وجودشان شعله مى كشد كه هر زمان خضوع و خشوعشان بيشتر و ادب و احترامشان نسبت به اين آيات فزونتر مى گردد!. اين تاکیدی است بر ابطـال فرضیه پوچ آن ها كه خیال مى کنند دين رابطـه ى با جهل بشر دارد، قرآن مجيد بر ضد اين ادعا در موارد مختلف تاكيد مى كند كه علم و ايمان همه جا با هم هستند، ایمان عميق و پابرجا جز در سايه علم ممكن نيست ، و علم نيز در مراحل عاليتر و بالاتر از ايمان كمك مى گيرد.