یک اتفاق خارق العاده
وَ إِذَا وَقَعَ الْقَوْلُ عَلَيْهِمْ أَخْرَجْنَا لَهُمْ دَابَّةً مِنَ الْأَرْضِ تُكَلِّمُهُمْ أَنَّ النَّاسَ كَانُوا بِآيَاتِنَا لَا يُوقِنُونَ (نمل / آیه 82)
? ترجمه :
هنگامي كه فرمان عذاب آنها رسد (و در آستانه رستاخيز قرار گيرند) جنبنده اي را از زمين براي آنها خارج ميكنيم كه با آنها تكلم ميكند و ميگويد: مردم به آيات ما ايمان نميآورند.
یک اتفاق خارق العاده ؛ آیه می فرماید هنگامی كه فرمان عذاب فرا مى رسد و آنها در آستانه رستاخيز قرار مى گیرند، جنبنده اى را از زمين ، براى آنان خارج مى كنيم كه با آنها سخن مى گويد، و سخنش اين است كه مردم به آيات خدا ایمان نمی آورند. منظور از صدور فرمان خدا تحقق مجازاتی است كه به آنها قول داده شده، يا وقوع رستاخيز و حضور نشانه هاى آن است، نشانه هائى كه با مشاهده آن هر كس تسلیم مى شود و يقين پيدا مى كند كه وعده هاى الهى هم حق بوده و قیامت نزدیک است. مطابق نظر مفسران رسالت جنبنده زمینی که در آستانه قیامت ظاهر می شود، این است که صفوف را از هم جدا مى كند و منكران و منافقان را از مؤ منان مشخص مى سازد. بدیهی است منکران با دیدن اين صحنه به خود مى آيند و از گذشته تاريك خويش پشيمان مى شوند ولى چه سود كه راه بازگشت بسته است . اما این جنبنده زمینی کیست ؟ در این زمینه دو خط تفسیر وجود دارد، بر اساس اولی که بیشتر در تفاسیر اهل سنت قابل مشاهده است، آن را يك موجود جاندار غير عادى از غير جنس انسان با شكلى عجيب دانسته اند، و براى آن عجائبى نقل كرده اند كه شبيه خارق عادات و معجزات انبياء است . اما خط تفسیری دوم که بر پایه روایات متعددی بیان شده است، او يك انسان قدرتمند و افشاگر است که معیار تشخیص حق از باطل و مومن از کافر و منافق خواهد بود. همین روایات تصریح دارند که این فرد کسی نیست جز امیرمومنان علی علیه السلام که هم در دنیا و هم در آخرت میزان تشخیص حق از باطل است. این مفسران اعتقاد دارند که این آیه و آیه بعد از آن از جمله آیاتی است که در آن مسئله رجعت طرح می شود. البته مفهوم این آیه و ارتباط کلمات آن با تفسیر مذکور و اساسا خود مسئله رجعت از پیچیدگی زیادی برخوردار است و نیاز به مطالعه و تعمق بیشتری دارد که در این مجال نمی گنجد.